A legfontosabb vitaminok várandósság alatt
Az alábbiakban azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat soroljuk
fel, amelyek kiemelkedően fontosak a magzat fejlődésének és az anya
egészségének megőrzése szempontjából.
Kalcium
A magzat csontozatának és fogazatának nélkülözhetetlen építőköve.
Terhesség idején a normális mennyiség dupláját kell fogyasztani.
Forrásai: a tej, sajt, joghurt, túró,
savanyú káposzta, paradicsom, szardínia. A napi szükségletet fedezhetjük
pl. 100 g keménysajtból, 170 g szardíniából, 6 dl tejből. Ízletes
kalcium és fehérjebombához jutunk, ha egy pohár tejből és banánból
turmixot készítünk.
Vas
A hemoglobin előállításához szükséges, ami az oxigént szállítja a vérben.
A magzatnak vasraktárt kell kiépítenie a születése utánra, és
számolni kell az anya megnövekedett vasigényével is. A terhesség idején
az anya több hemoglobint állít elő, ezért több vasat használ fel a
táplálékból. Az állati táplálékból származó vas könnyebben felszívódik,
mint a növényi eredetű.
Forrásai: sovány vörös hús, belsőségek,
tonhal, spenót, zöldfőzelékek, aszalt sárgabarack. A máj ugyan vasban
dús táplálék, mégis csupán mértékletes fogyasztása tanácsos a különösen
magas A-vitamin-tartalom miatt, mely ártalmas lehet a magzat
fejlődésére.
Folsav
A magzat növekedését és fejlődését leginkább a sejtosztódás határozza
meg. Ilyenkor a megfelelő mennyiségű folsav bevitele rendkívül fontos.
Hiánya olyan velőcső-záródási rendellenességeket okozhat a magzatnál az
agy és a gerinc kifejlődésekor, mint például az anencephalia, amikor az
agy és koponya nem fejlődik megfelelően, vagy a spina bifida, azaz a
nyitott gerinc. Ezek a rendellenességek a fogantatás utáni 21. és 27.
nap között jelenhetnek meg, tehát olyan időszakban, amikor a nők egy
része még nem is tud terhességéről.
Érdemes naponta gondoskodni a megfelelő folsavpótlásról már a
fogantatás előtt, valamint később a terhesség alatt, még a magzat
gerincének teljes kifejlődése és lezáródása után is.
Terhesség alatt az eddigi adatok szerint 400-800 mikrogramm folsav napi bevitele ajánlott.
Forrásai: friss, sötétzöld színű leveles zöldségek, brokkoli, spenót, korpás kenyér, zabpehely, zöldborsó, mandula, banán, tojássárgája.
Cink
A vércukorszint szabályozásában vesz részt, az inzulin alkotórésze. Hiányállapot esetén hasmenés jelentkezhet.
Forrásai: húsok, hüvelyesek, tojás.
C-vitamin
Erősíti a szervezet ellenálló képességét, segíti a méhlepény megfelelő működését és a vas felszívódását.
Forrásai: friss gyümölcsök, zöldségek;
legkiválóbbak a narancs, alma, paprika, paradicsom, egres, fekete és
piros ribiszke, kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, sóska.
Jód
Fontos szerepet játszik a vérkeringés, és az anyagcsere
szabályozásában, a pajzsmirigyhormonok termelésében, véd a káros
sugárzásoktól. Hiányában lelassul az anyagcsere, spontán abortusz is
előfordulhat. Általában a pajzsmirigy megnagyobbodása jelzi.
Forrásai: hal, só, brokkoli, spenót, zöldborsó, tojássárgája, friss, sötétzöld színű leveles zöldségek, mandula, zabpehely.
E-vitamin
Izom- és idegpályák fejlődéséhez és működéséhez szükséges.
Forrásai: növényi olajok, olajos magvak.
D-vitamin
Segíti a kálcium és foszfor felszívódását és hasznosulását a
szervezetben. Kiegyensúlyozott szívműködéshez és a csontok fejlődéséhez
szükséges. A D-vitamint napfény hatására állítja elő a szervezet, de
ajánlott növényi olajokkal, olajos magvakkal, hal, máj és tojás
fogyasztásával is bevinni.
Amennyiben valaki kiegyensúlyozottan, rendszeresen táplálkozik,
általában nincs szükség kiegészítő gyógyszerekre; a vasat a nehéz
felszívódás, a folsavat pedig a gyors kiürülés miatt azonban gyakran
csak gyógyszerekkel pótolhatjuk. Ha az étrendet multivitamin
készítményekkel kívánjuk kiegészíteni, beszéljük meg kezelőorvosunkkal!
(forrás:géndiagnosztikaiközpont)