Az emberi szervezet számtalan baktériumnak ad otthont, amelyek mind elengedhetetlenek egészségünk megőrzésének szempontjából: a csecsemők először a szoptatás során kerülnek kapcsolatba a jótékony mikroorganizmusokkal, amelyek végül az ő testükben is tanyát vernek. Szakértők szerint az anyatej közel 700 baktériumvariánst tartalmaz, jóval többet, mint azt eddig gondoltuk.

A kutatók a kolosztrumot, vagyis az emlőmirigyek által a szülés után kiválasztott előtejet, valamint a hat hónappal a szülés után adott anyatejet is megvizsgálták. Az utóbbi minták jellemzően olyan, a szájüregben is megtalálható baktériumokat tartalmaztak, mint a Veillonella, a Leptotrichia és a Prevotella.
"Egyelőre nem tudjuk, hogy a baktériumok a csecsemőktől származnak és így változtatják meg a tej szerkezetét, vagy a tej által jutnak a csecsemők szájüregébe" - olvasható Maria Carmen Collado, az Agrokémiai és Élelmiszertechnológiai Intézet munkatársa és Alex Mira, a spanyol Közegészségügyi Kutatóintézet tudósának nyilatkozatában.
A vizsgálatok szerint a túlsúlyos, valamint tervezett császármetszésen átesett édesanyák tejében a többi tejmintához képest jóval kevesebb a baktérium. (Az előre nem tervezett császármetszésen átesettek teje nagyon hasonló a gyermeküket vaginális úton megszülő édesanyákéhoz.)

A részletes vizsgálati adatok az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos szaklapban kerültek publikálásra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése