2013. január 19., szombat

Majdnem 700 baktériumfajt tartalmaz az anyatej
Az emberi szervezet számtalan baktériumnak ad otthont, amelyek mind elengedhetetlenek egészségünk megőrzésének szempontjából: a csecsemők először a szoptatás során kerülnek kapcsolatba a jótékony mikroorganizmusokkal, amelyek végül az ő testükben is tanyát vernek. Szakértők szerint az anyatej közel 700 baktériumvariánst tartalmaz, jóval többet, mint azt eddig gondoltuk.
 Az anyatej mikrobiómájának vizsgálatát DNS szekvencia technikával, vagyis piroszekvenálással végezték, amelynek során sok apró DNS "címke" jön létre a vizsgált organizmusok génjeiből. A tudósok a DNS szekvenciák variációinak vizsgálata után tudják elkülöníteni a különböző baktériumtörzseket.
A kutatók a kolosztrumot, vagyis az emlőmirigyek által a szülés után kiválasztott előtejet, valamint a hat hónappal a szülés után adott anyatejet is megvizsgálták. Az utóbbi minták jellemzően olyan, a szájüregben is megtalálható baktériumokat tartalmaztak, mint a Veillonella, a Leptotrichia és a Prevotella.
"Egyelőre nem tudjuk, hogy a baktériumok a csecsemőktől származnak és így változtatják meg a tej szerkezetét, vagy a tej által jutnak a csecsemők szájüregébe" - olvasható Maria Carmen Collado, az Agrokémiai és Élelmiszertechnológiai Intézet munkatársa és Alex Mira, a spanyol Közegészségügyi Kutatóintézet tudósának nyilatkozatában.
A vizsgálatok szerint a túlsúlyos, valamint tervezett császármetszésen átesett édesanyák tejében a többi tejmintához képest jóval kevesebb a baktérium. (Az előre nem tervezett császármetszésen átesettek teje nagyon hasonló a gyermeküket vaginális úton megszülő édesanyákéhoz.)
"Ha az anyatejben található baktériumok valóban fontos szerepet játszanak az immunrendszer fejlődésében, akkor rendkívül fontos, hogy a tápszerekbe is belekerüljenek, ezzel is csökkentve az allergiák, az asztmatikus, valamint autoimmun betegségek kialakulási esélyeit" - írják a kutatók.

A részletes vizsgálati adatok az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos szaklapban kerültek publikálásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése