Az alábbiakban azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat soroljuk fel, amelyek kiemelkedően fontosak a magzat fejlődésének és az anya egészségének megőrzése szempontjából.
Kalcium
A magzat csontozatának és fogazatának nélkülözhetetlen építőköve. Terhesség idején a normális mennyiség dupláját kell fogyasztani.
Forrásai: a tej, sajt, joghurt, túró, savanyú káposzta, paradicsom, szardínia. A napi szükségletet fedezhetjük pl. 100 g keménysajtból, 170 g szardíniából, 6 dl tejből. Ízletes kalcium és fehérjebombához jutunk, ha egy pohár tejből és banánból turmixot készítünk.

A hemoglobin előállításához szükséges, ami az oxigént szállítja a vérben.
A magzatnak vasraktárt kell kiépítenie a születése utánra, és számolni kell az anya megnövekedett vasigényével is. A terhesség idején az anya több hemoglobint állít elő, ezért több vasat használ fel a táplálékból. Az állati táplálékból származó vas könnyebben felszívódik, mint a növényi eredetű.
Forrásai: sovány vörös hús, belsőségek, tonhal, spenót, zöldfőzelékek, aszalt sárgabarack. A máj ugyan vasban dús táplálék, mégis csupán mértékletes fogyasztása tanácsos a különösen magas A-vitamin-tartalom miatt, mely ártalmas lehet a magzat fejlődésére.
Folsav
A magzat növekedését és fejlődését leginkább a sejtosztódás határozza meg. Ilyenkor a megfelelő mennyiségű folsav bevitele rendkívül fontos. Hiánya olyan velőcső-záródási rendellenességeket okozhat a magzatnál az agy és a gerinc kifejlődésekor, mint például az anencephalia, amikor az agy és koponya nem fejlődik megfelelően, vagy a spina bifida, azaz a nyitott gerinc. Ezek a rendellenességek a fogantatás utáni 21. és 27. nap között jelenhetnek meg, tehát olyan időszakban, amikor a nők egy része még nem is tud terhességéről.
Érdemes naponta gondoskodni a megfelelő folsavpótlásról már a fogantatás előtt, valamint később a terhesség alatt, még a magzat gerincének teljes kifejlődése és lezáródása után is.
Terhesség alatt az eddigi adatok szerint 400-800 mikrogramm folsav napi bevitele ajánlott.
Forrásai: friss, sötétzöld színű leveles zöldségek, brokkoli, spenót, korpás kenyér, zabpehely, zöldborsó, mandula, banán, tojássárgája.
Cink
A vércukorszint szabályozásában vesz részt, az inzulin alkotórésze. Hiányállapot esetén hasmenés jelentkezhet.
Forrásai: húsok, hüvelyesek, tojás.

Erősíti a szervezet ellenálló képességét, segíti a méhlepény megfelelő működését és a vas felszívódását.
Forrásai: friss gyümölcsök, zöldségek; legkiválóbbak a narancs, alma, paprika, paradicsom, egres, fekete és piros ribiszke, kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, sóska.
Jód
Fontos szerepet játszik a vérkeringés, és az anyagcsere szabályozásában, a pajzsmirigyhormonok termelésében, véd a káros sugárzásoktól. Hiányában lelassul az anyagcsere, spontán abortusz is előfordulhat. Általában a pajzsmirigy megnagyobbodása jelzi.
Forrásai: hal, só, brokkoli, spenót, zöldborsó, tojássárgája, friss, sötétzöld színű leveles zöldségek, mandula, zabpehely.
E-vitamin
Izom- és idegpályák fejlődéséhez és működéséhez szükséges.
Forrásai: növényi olajok, olajos magvak.
D-vitamin
Segíti a kálcium és foszfor felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Kiegyensúlyozott szívműködéshez és a csontok fejlődéséhez szükséges. A D-vitamint napfény hatására állítja elő a szervezet, de ajánlott növényi olajokkal, olajos magvakkal, hal, máj és tojás fogyasztásával is bevinni.
Amennyiben valaki kiegyensúlyozottan, rendszeresen táplálkozik, általában nincs szükség kiegészítő gyógyszerekre; a vasat a nehéz felszívódás, a folsavat pedig a gyors kiürülés miatt azonban gyakran csak gyógyszerekkel pótolhatjuk. Ha az étrendet multivitamin készítményekkel kívánjuk kiegészíteni, beszéljük meg kezelőorvosunkkal!
(forrás:géndiagnosztikaiközpont)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése